Waarom Cloud een key focus is bij Wigo4it

Steeds vaker maken consumenten en organisaties gebruik van cloud computing. Ook bij gemeenten is het onderwerp actueel.

Steeds vaker maken consumenten en organisaties gebruik van cloud computing. Ook bij gemeenten is het onderwerp actueel, met onder meer de lancering van de Haven standaard door de VNG, waarover wij eerder hebben bericht.

Wigo4it startte in 2018 met eerste initiatieven om eveneens een gang naar de cloud te maken. Dit artikel is onderdeel van een reeks waarin je kunt lezen waarom Wigo4it dit initiatief is gestart en welke uitdagingen er zijn in dit proces. Door onze inzichten en geleerde lessen te delen, hopen we andere overheidsorganisaties te helpen en inspireren in hun eigen initiatieven.

Niet het doel, maar een middel

Het is een inmiddels bekende uitspraak als het over cloud bij organisaties gaat: “Cloud is niet het doel, maar een middel.” Jean-Paul van der Ham is cloud engineer bij Wigo4it en vanaf het prille begin betrokken bij Wigo4it’s beweging naar de cloud. “Het is een veelgehoorde uitspraak, maar het gaat er natuurlijk om dat organisaties begrijpen wat dit voor hen betekent.”

Cloud is bij Wigo4it niet dé oplossing voor al onze dienstverlening. “Als wij bijvoorbeeld nu alles dat we on premise doen ineens via de cloud zouden doen, dan nemen onze kosten toe en zal het de kwaliteit en efficiëntie niet verhogen, aldus Jean-Paul.”

Cloud biedt tools en manieren om het werk opnieuw uit te vinden op een manier die on premise nagenoeg niet mogelijk is.

Als je dat goed begrijpt en de cloud daarbij op de juiste manier inzet, dan kun je een bedrijfsproces veiliger maken, kosten efficiënter zijn en je wendbaarheid vergroten, met als resultaat dat je sneller waarde creëert. Vandaar de focus van Wigo4it op de cloud. Die resultaten bereiken is een van de passies van Jean-Paul van der Ham in zijn werk, “om de cloud zo in te richten dat het die resultaten geeft, dat het doet wat Wigo4it beoogt.”

Team foto
Jean-Paul van der Ham (2e rij, 3e van links) samen met Wigo4it collega's


Waar staat Wigo4it nu als het gaat om de cloud?

Vaak wordt verondersteld dat het werk aan de cloud voor het gros uit technische aangelegenheden bestaat. In de praktijk gaat het veel meer over het neerzetten van een devopscultuur en de verandering van mindset die daarmee gepaard gaat.

Al zijn we met Wigo4it volop in verandering, we zijn nog steeds in belangrijke mate een operationele en development organisatie. De transitie naar een DevOps organisatie is nu in volle gang.

Jean-Paul werkt in een operationeel gericht team, waarbij volledig agile wordt gewerkt. “Wij vragen ons steeds af hoe we snel waarde kunnen creëren voor de verschillende DevOps teams. Dat is een mindshift die belangrijk is om te maken. Als we puur kijken naar de inrichting van onze Cloud Foundation (Azure Landingzone) durf ik wel te stellen dat wij zowel in de overheidssector als de zakelijke markt niet onderdoen voor de top.”

Maar eerlijk is eerlijk, de inrichting van een Azure Landing zone is relatief gezien ook het makkelijkste gedeelte voor een Enterprise Organisatie. Daar waar Startups en MKB over het algemeen een simpel en wendbaar applicatielandschap hebben, gelden er voor de Enterprise organisaties andere wetten. Daar heb je vaak te maken met grote monolieten gebaseerd op oudere technieken (legacy systemen).

“En legacy cloud native maken is voor iedereen een uitdaging, of je nu bank, pensioenbeheerder of Wigo4it bent,” zegt Jean-Paul.

Meer over deze uitdagingen kunt u binnenkort in een volgend artikel in onze cloud reeks lezen.

Logo gemeente Amsterdam
Logo gemeente Rotterdam
Logo gemeente Utrecht
Logo gemeente Den Haag