Nieuws, Kennis en Visie

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het snijvlak van het sociaal domein en informatievoorziening.

Tags: cloud,dian,haven,vng

Haven compliancy bij Wigo4it

Haven logo

Vanaf 25 maart moeten 2022 moeten gemeenten de 'Haven' standaard van de Vereninging Nederlandse Gemeenten (VNG) toepassen. Het bestuur van de VNG heeft Haven tot standaard verklaard volgens het principe 'pas-toe-of-leg-uit'.

"We maken met Haven een versnelling mogelijk van samen organiseren. Het is misschien niet zo zichtbaar, omdat het bij wijze van spreken onder de motorkap zit van de gemeentelijke ICT. Dat we nu Haven heb ben, is een mijlpaal voor samen organiseren en daar zijn we best trots op," zei Nathan Ducastel, directeur van VNG realisatie in een artikel op de website van iBestuur.

Wigo4it, als coöperatie van de inkomensvoorziening van de vier grootste Nederlandse gemeenten, heeft hieraan voldaan en is Haven compliant. Sinds 12 april staat Wigo4it vermeld op de 'pas-toe-of-leg-uit' lijst.

In dit artikel leggen we je verder uit wat het gebruik van deze standaard betekend.

'Pas-toe-of-leg-uit' uitgelegd 

De standaard verklaring betekent dat gemeenten Haven moeten toepassen:

  • op het hostinggedeelte als ze de cloud gaan gebruiken (op bestaande of nieuwe infrastructuur)
  • Als ze een Common Ground toepassing gaan gebruiken

Als gemeenten dit niet doen, moeten ze uitleggen waarom niet.

Wat is Haven?

Haven als onderdeel van Common Ground is de standaard voor platform-onafhankelijke cloud hosting. Met deze standaard kunnen gemeenten op uniforme wijze applicaties hosten (zoals websites) zonder dat zij daarvoor hun IT-infrastructuur hoeven aan te passen. Daardoor kunnen applicaties samen worden ontwikkeld, en snel worden ingezet bij alle gemeenten.

Onderdeel van Common Ground

Haven is onderdeel van de beweging naar Common Ground, de informatiekundige visie waarmee gemeenten collectief de informatievoorziening vernieuwen. Alle Common Ground toepassingen werken op Haven en daarmee werken ze overal. Haven maakt het uitgangspunt mogelijk van één keer ontwikkelen en door alle gemeenten gebruiken.

Impact verandering

Dat overheidsorganisaties hun lokale datacenters steeds meer vervangen door op cloud gebaseerde alternatieven is volgens Dian van Heijningen, Product Owner bij het Cloud Enablement team van Wigo4it, voor Wigo4it een kans op een vergelijkbaar pad te volgen.

Het overstappen naar de cloud heeft binnen Wigo4it voor grote technische en culturele veranderingen gezorgd. De modernisatie met cloud technologie is bij Wigo4it in samenwerking met Microsoft gerealiseerd. Lees hier meer over die samenwerking.

 

terug naar overzicht
Gerelateerd Nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het snijvlak van het sociaal domein en informatievoorziening.

Tags: cloud,cloud,cloud computing,digitale transformatie,self-service
Toekomstbestendige uitvoering in de cloud

In het novembernummer van Publiek denken is in een tweeluik te lezen hoe Wigo4it de menselijke maat en innovatie met elkaar verenigt. In deel 2: 'Toekomstbestendige uitvoering in de cloud', het interview met Jean Paul van der Ham (Tech lead) en Dian van Heijningen (PO cloud).

lees meer