Nieuws, Kennis en Visie

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het snijvlak van het sociaal domein en informatievoorziening.

Tags: leefgeld,Oekraïne ,vluchtelingen

Socrates automatiseert leefgeld voor Oekraïense vluchtelingen

vluchtelingen

De afgelopen weken is er hard gewerkt om vluchtelingen uit Oekraïne met leefgeld te ondersteunen. Achter de schermen heeft Wigo4it de uitbetaling daarvan op een simpele en verantwoorde manier mogelijk gemaakt. Uitgangspunt daarbij was dat de vluchtelingen snel in hun basisbehoefte kunnen voorzien en gemeenten zijn ontzorgd in de verstrekking ervan.

Verschillende gemeenten kondigden aan niet langer te wachten op de regeling vanuit het Rijk voor het leefgeld van Oekraïense vluchtelingen. Dat is logisch als je je bedenkt dat zij zijn overspoeld door vluchtelingen die zich meldden voor steun. Een van de eerste behoeften van deze groep is geld voor eten en persoonlijke verzorging. De uitbetaling van leefgeld voorziet daarin.

Van noodoplossing naar definitieve regeling

Achter de schermen richtte Wigo4it vorige maand een tijdelijke noodvoorziening in voor de G4 gemeenten. Hiermee konden zij voorzien in de eerste financiële behoeften van de Oekraïners. De vluchtelingen werden geregistreerd in IT systeem Socrates zodat herleidbaar was wie welk bedrag ontvangen had.

Toen vorige week vanuit VNG werd aangekondigd dat de officiële, structurele leefgeldregeling per 1 april in zou gaan, zijn de wijzigingen snel doorgevoerd. Nog diezelfde avond was Socrates aangepast zodat gemeenten op vrijdag 1 april de officiële leefgeldregeling konden berekenen en uitbetalen. Doel daarbij was dat de administratieve last van de gemeente ambtenaar zo laag mogelijk werd gehouden.

Geld op een pinpas

Een voorwaarde voor de verstrekking van het leefgeld is de registratie van de vluchteling in de Basis Registratie Personen (BRP). Socrates is gekoppeld aan de BRP en kan eenvoudig de gegevens van de vluchteling ophalen om te controleren wie waar recht op heeft. De vluchteling in kwestie heeft daarna het geld snel op zijn of haar bankrekening. 
Als de vluchteling niet beschikt over een bankrekening kan Socrates het leefgeld, op verzoek van de gemeente,  op zogeheten prepaid pinpassen storten. Die worden uitgereikt aan de vluchtelingen die daar recht op hebben. 

terug naar overzicht
Gerelateerd Nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het snijvlak van het sociaal domein en informatievoorziening.

Tags: energietoeslag,Oekraïne ,publiek denken,socrates
Goede uitvoering is goede dienstverlening

In het novembernummer van Publiek denken is in een tweeluik te lezen hoe Wigo4it de menselijke maat en innovatie met elkaar verenigt. In deel 1: 'Goede uitvoering is goede dienstverlening', het interview met Monika van Kralingen-Sickova (PO).

lees meer