Samenwerking GGI-Cloud Expertisecentrum en leveranciers

Foto van 2 mensen kijkend en wijzend naar een computerscherm
GGI-Cloud Expertisecentrum en leveranciers werken aan gezamenlijke implementatierichtlijn voor een BIO-compliant gemeentelijke cloudinrichting

Het GGI-Cloud Expertisecentrum van VNG Realisatie werkt met een aantal bekende gemeentelijke leveranciers zoals InSpark, Wigo4it, Cloud Life en PQR aan één gezamenlijke implementatie richtlijn voor een veilige gemeentelijke public cloudinrichting.

Jean-Paul van der Ham, Tech lead Wigo4it:
“Wij zijn de eerste overheidsorganisatie van dit formaat die volledig gebruikmaakt van de publieke multicloud. Deze mijlpaal kwam niet vanzelf. Ook wij hadden ‘Cloudwatervrees’ toen we vier jaar geleden aan deze bijzondere reis begonnen.”

Het Expertisecentrum is in 2023 opgericht om gemeenten te helpen bij de transitie naar de cloud. Hiermee komt de VNG tegemoet aan de behoefte van gemeenten aan centrale ondersteuning.

Implementatierichtlijn

Leveranciers hebben de laatste jaren samen met gemeenten best practices ontworpen voor een veilige landingzone. Daarnaast bestaat er een aantal veelgebruikte resources in public cloudomgevingen zoals Azure, AWS en Google Cloud. Het GGI-Cloud Expertisecentrum werkt nu samen met de leveranciers om uit deze best practices één generieke implementatierichtlijn te destilleren waarmee kan worden voldaan aan de eisen van BIO en AVG en die óók voldoet aan de eisen van bijvoorbeeld de Autoriteit Persoonsgegevens en het Rijksbrede cloudbeleid. Deze richtlijn kan gebruikt worden door (implementatiepartners van) alle gemeenten. Het grote voordeel van deze richtlijn is dat de cloudomgevingen van alle gemeenten op een centraal vastgesteld minimaal beveiligingsniveau kunnen komen. Door de best practices in de richtlijn te volgen, kunnen gemeenten bovendien tijd en kosten besparen zonder in te boeten op de veiligheid van hun omgeving.

Jean-Paul: “Een cloud-only strategie vereist uitgebreide (security) kennis en is kostbaar om uit te voeren. Met onze gevoelige BBN2-gegevens is het cruciaal dat we zowel de voordelen als de nadelen van de publieke cloud goed begrijpen. Onze ervaringen bieden waardevolle lessen voor wie vergelijkbare stappen overweegt. In samenwerking met VNG en marktpartijen delen wij deze kennis, zodat anderen snel een veilige basis kunnen opbouwen, gebaseerd op praktijkervaring.”

Daarnaast werkt het GGI-Cloud Expertisecentrum in samenwerking met marktpartijen aan controlemiddelen waarmee gemeenten continu kunnen bewaken in hoeverre hun omgeving nog steeds compliant is aan de Gemeentelijke Implementatierichtlijn. Deze “BIO-compliance checkers” zijn onafhankelijk bevestigd en kunnen in de gangbare securitydashboards worden bewaakt. De “BIO-compliance checkers” worden ontwikkeld voor:

  • Microsoft 365
  • Microsoft Azure
  • Amazon Web Services (AWS)
  • Google Workspace
  • Google Cloud

Kennismaken met het GGI-Cloud Expertisecentrum

Het GGI-Cloud Expertisecentrum zal op zowel het Overheid 360 Congres als het VNG Jaarcongres aanwezig zijn in de stand van het Servicecentrum Gemeenten van VNG Realisatie. Belangstellenden kunnen zich nog voor beide congressen opgeven (Overheid 360 / VNG Jaarcongres).

Meer informatie over het GGI-Cloud Expertisecentrum vindt u op de website van de VNG. Het onderzoek naar cloudondersteuning is terug te lezen op het (besloten) GGI-Cloud forum

U kunt ook een e-mail sturen aan info@scgemeenten.nl.

Logo gemeente Amsterdam
Logo gemeente Rotterdam
Logo gemeente Utrecht
Logo gemeente Den Haag