Nieuws, Kennis en Visie

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het snijvlak van het sociaal domein en informatievoorziening.

Tags: rotterdam,socrates,thomas

Gemeente Rotterdam gaat live met Thomas

gemeente professionals

Wigo4it richt zich sinds zijn oprichting primair op het creëren van een stabiele, efficiënte en foutloze inkomensvoorziening voor de vier grote steden (G4) in de coöperatie. In de loop der jaren is daar ook andere dienstverlening bijgekomen, zoals SORGA en Edison.

Edison betreft ons systeem bestaande uit een burgerportaal en een professional portaal. De domeinen Inkomen en Werk worden hierin ondersteund. In 2020 besloot de G4 de samenwerking met Wigo4it op het gebied van Edison niet voort te zetten vanwege tegenvallende resultaten. Op diverse aspecten van Edison was echter ook tevredenheid. Waar Amsterdam, Utrecht en Den Haag voor tijdelijkealternatieven hebben gekozen, besloot de gemeente Rotterdam de ontwerpen van Edison te gebruiken om hun eigen burger en professional portaal te ontwikkelen. Dit Rotterdamse systeem heet Thomas. Na aansluiting van Thomas kon voor Rotterdam Edison afgesloten worden.

Cruciaal voor de werking van Thomas is de verbinding met ons systeem Socrates. Socrates zorgt er namelijk voor dat berekeningen, beslissingen, beschikkingen en uitbetalingen plaatsvinden op basis van onder meer de ingevoerde gegevens in Thomas. Om de technische verbinding tussen de twee systemen tot stand te brengen zijn door Wigo4it ontvangst-, validatie- en verwerkservices gebouwd.

On Premise versus Cloud

Ten tijde van de aanvang van de werkzaamheden (Q3 2020) was Wigo4it net begonnen met de transitie naar de cloud. Gezien het korte tijdsbestek waarin de werkzaamheden voor Thomas moesten worden afgerond, werd gekozen voor realisatie on premise. Ondanks de realisatie on premise wist Wigo4it de solution zo te bouwen dat wij bij het releasen van niemand afhankelijk hoefden te zijn. Zo was het mogelijk om meerdere keren per dag te releasen. Een vandaag gerealiseerde functionaliteit staat morgen in productie. Nu Wigo4it werken met de cloud verregaand heeft geïntegreerd in haar werkzaamheden, zal op termijn voor de voor Thomas gerealiseerde oplossingen ook een gang naar de cloud volgen.

Aanpassingen aan het concept

Na het op tijd opleveren van genoemde services op 31 maart ’21, maakte de gemeente Rotterdam in overleg met Wigo4it aanpassingen aan het oorspronkelijke concept. Bijvoorbeeld aanpassingen aan het Json bericht en het opslaan en verwerken in Socrates niet laten stoppen bij een eventuele eerste uitval, maar verder gaan met het opslaan van de rest van de gegevens van de aanvraag. Ook werd het monitoring en alerting mechanisme zodanig uitbreid, dat de professional sneller kan traceren waar een fout zit én de aanvraag vervolgens in Socrates kan oppakken en verder afhandelen. Ook is de mogelijkheid gerealiseerd dat de automatische verwerking in Socrates stopt vóór de beschikking en uitbetaling zodat eventuele betaalde voorschotten verrekend kunnen worden.

De uiteindelijke definitieve live datum kwam in zicht en na een intensief maar positief testtraject, inclusief een burgertest, is de livegang van Thomas op 13 juni 2022 een feit.

Edison is nu echt gesloten voor alle burgers. 

terug naar overzicht
Gerelateerd Nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het snijvlak van het sociaal domein en informatievoorziening.

Tags: energietoeslag,Oekraïne ,publiek denken,socrates
Goede uitvoering is goede dienstverlening

In het novembernummer van Publiek denken is in een tweeluik te lezen hoe Wigo4it de menselijke maat en innovatie met elkaar verenigt. In deel 1: 'Goede uitvoering is goede dienstverlening', het interview met Monika van Kralingen-Sickova (PO).

lees meer
Tags: cloud,gemeenten ,socrates
Waarom Cloud een key focus is bij Wigo4it

Steeds vaker maken consumenten en organisaties gebruik van cloud computing. Ook bij gemeenten is het onderwerp actueel.

lees meer
Tags: domein inkomen,gemeentelijke samenwerking,sociaal domein,socrates
Een gemeente is niet mijn klant maar mijn collega

Wgo4it kent de gemeenten waar ze mee (samen)werkt tot in de haarvaten. We zijn voortgekomen uit de gemeenten en wisselen op alle niveaus kennis en informatie met die gemeenten uit. Daar kan Andrew, ontwikkelaar bij Wigo4it, over meepraten. We vroegen hem naar zijn Wigo4it-verhaal.

lees meer