Duurzame tips voor IT'ers

Hoe pas je als IT Engineer duurzaamheid toe in je dagelijkse werk? Lees onze 5 tips.

Vliegschaamte is een bekende term. Maar dataschaamte? Toch wordt 4% van de uitstoot veroorzaakt door IT. Dat is meer dan de gehele vliegtuigsector. Nu we toch bezig zijn: alle Nederlandse datacenters gebruiken 3 x meer stroom dan de NS.

En het wordt er niet minder op. In 2018 alleen al kwam er evenveel data bij als vanaf het ontstaan van het internet, tot 2018. De databerg groeit exponentieel. Bewustere keuzes in onder meer software, code, infrastructuur, opslag en gebruik zijn nodig om de Co2-uitstoot binnen IT te minimaliseren. 

Wigo4duurzaamheid

De afgelopen twee jaar heeft Wigo4it een van de grootste applicaties van Nederland naar de cloud verplaatst, wat diverse duurzaamheidsvoordelen opleverde. Bovendien is onze Socrates applicatie nu volledig web-based, wat resulteert in groenere en efficiĆ«ntere werkprocessen.

Ook organiseerden we een CleanupFest. Dit initiatief was een opmerkelijk succes. Met het doel om overbodige kosten te verminderen, hebben we in slechts vier uur een indrukwekkende jaarlijkse besparing van 104.316 euro gerealiseerd. 

5 tips voor IT Engineers

Wat kan JIJ doen, een samenvatting:

  • Orphaned Resources: Identificeer en verwijder ongebruikte resources.
  • Overprovisioning: Voorkom dat servers onnodig draaien.
  • Auto-shutdown: Schakel machines in het weekend uit om energie en kosten te besparen.
  • Duurzame Software Training: Maak gebruik van beschikbare e-learnings.
  • FinOps vs GreenOps: Begrijp het verschil en optimaliseer beiden.

Lees de beschrijving 

Wil je meer weten of in gesprek gaan over duurzaamheid in de IT-sector? Neem contact op met Wigo4it's duurzaamheidscoƶrdinator, Dian van Heijningen. Stuur Dian een mail

Logo gemeente Amsterdam
Logo gemeente Rotterdam
Logo gemeente Utrecht
Logo gemeente Den Haag