Flexibel ontwikkelen

Scrum en Agile zijn methodes om op een flexibele manier software te ontwikkelen

De drie voordelen van Scrum

Drie redenen waarom onze klanten enthousiast zijn over Scrum:

1. Meer releases

De scrummethodiek heeft ervoor gezorgd dat Wigo4it werkt met maandelijkse releases. Voorheen kenden we vijf relatief grote releases van onze producten per jaar, sinds 2014 is dat 13 keer per jaar nieuwe stukjes software. Wijzigingen zijn zo veel sneller voor de gebruiker beschikbaar. We kunnen dus snel voldoen aan de vraag van de klant en kunnen snel inspelen met wat er op de werkvloer nodig is. Ook heeft Scrum ervoor gezorgd dat er minder fouten worden gevonden in de software.

2. Kwaliteit is toegenomen

Wigo4it laat de kwaliteit van de software testen door SIG (Software Improvement Group)  De frequentie waarmee zij hun audit uitvoert en rapporteert loopt gelijk met de releases. Sinds we Scrum gebruiken is de kwaliteit van nieuwe code op hetzelfde niveau als voorgaande metingen: 4 sterren van de maximaal 5 sterren.

3. Geautomatiseerde regressietesten

Met het invoeren van Scrum is het regressietesten geautomatiseerd. Met deze test controleren we of de niet aangepaste onderdelen van onze applicatie nog steeds goed werken. Omdat deze automatisch en binnen een dag worden uitgevoerd en kan nieuwe software ook snel worden opgeleverd naar het Acceptatie test team (ATT) van de gemeente en uiteindelijk naar productie.

De geautomatiseerde testset wordt na elke release bijgewerkt. Zowel de ontwikkelaars van Wigo4it als onze klanten zijn hier erg blij mee. De klanten hebben nieuwe software snel tot hun beschikking, er kan sneller worden gebouwd of bijgestuurd 'en er wordt in een sprint vooral gewerkt aan de items die de gemeenten belangrijk vinden.

Sneller testen en meer releases met Scrum

Wigo4it werkt al jaren volgens de Scrummethodiek. Dat is een methode die het mogelijk maakt om nieuwe functionaliteiten sneller te testen en dus eerder op te leveren. Teamleider Menno van het acceptatietesteam van de gemeente vertelt wat dit betekent voor zin team en de G4.

Nieuwe functionaliteiten toetsen

“Bij het acceptatietestteam onderwerpen we alle functionaliteiten die Wigo4it maakt aan een kritische test”, legt Menno uit. “Kort gezegd bekijken we of ze gemaakt zijn zoals bedoeld. Voldoet de kwaliteit niet in onze ogen? Dan geven we de opdrachtgevers van de G4 een negatief advies over de oplevering daarvan. Soms betekent dit dat deze opnieuw moeten worden ontwikkeld.”

Als het acceptatietestteam een functionaliteit afwijst betekent dit ook dat de ambtenaren op de werkvloer die de software nodig hebben voor hun werk, langer moeten wachten voor ze de nieuwe functionaliteit kunnen gebruiken. Menno: “Met scrum kunnen we veel bevindingen in een vroeg stadium tackelen en daarmee voorkomen we grote vertragingen in de oplevering.”

Fouten voorkomen

Volgens Menno biedt Scrum vooral de mogelijkheid om efficiënter en doelgerichter te werken. “Voordat we met Scrum startten, werkten we volgens de watervalmethode. Het acceptatietestteam kwam pas in beeld als Wigo4it nieuwe functionaliteiten bij ons aanleverde. Dan hadden we 8 weken om te testen. De processen waren feitelijk van elkaar gescheiden.” Met Scrum en de nieuwe releasekalender verandert dat helemaal volgens Menno. “We trekken 2 weken uit om samen met de bouwers van Wigo4it voor te bereiden. Die aanloop gebruiken we om zaken af te stemmen, mee te kijken met de bouwers en aanwijzingen te geven over de manier waarop wij de functionaliteit zouden testen. Daarna hebben we een periode van 2 weken om alles te testen en af te ronden.”

Sneller verbeteringen in Socrates

Met Scrum kan het acceptatietestteam dus sneller testen. Dit verkleint de kans dat functionaliteiten vlak voor oplevering een rood licht krijgen en kunnen de professionals binnen de gemeenten sneller profiteren van gewenste verbeteringen in de software.

Scrum en Agile in een notendop

Wat is Scrum? Wigo4it werkt er al sinds 2012 mee.

Expert Prowareness omschrijft het als volgt op hun website:

"Scrum is één van de Agile frameworks en kan worden ingezet om in teamverband op een effectieve, flexibele manier software te ontwikkelen. De kern van Scrum is een multidisciplinair en zelfsturend team. Samen pakt het team het project op. Iedereen is betrokken bij het plannen, benoemen van blokkades en het verdelen van de taken. Daarbij gaat Scrum ervan uit dat de benodigde kennis in het team zelf aanwezig is."

Wij leggen het onze klanten en nieuwe medewerkers graag uit aan de hand van dit filmpje.