Protoype op Fieldlab dienstverlening

Protoype op Fieldlab dienstverlening

Samen werken aan één overheid: onder die noemer vond van 24 tot en met 28 september het Fieldlab Dienstverlening plaats in Zwolle. Tijdens de Fieldlab Dienstverlening werkten zo’n honderd medewerkers van gemeenten samen met marktpartijen, uitvoeringsinstellingen, softwaredevelopers, designers en bestuurders een week lang aan innovatieve concepten voor gemeentelijke dienstverlening. Wigo4it deed, met een team van Ontwikkelaars en een Informatieanalist, mee aan het Fieldlab.

Het doel van het Fieldlab was tweeledig: vernieuwing in de gemeentelijke digitale dienstverlening versnellen maar ook een andere manier van werken beproeven, waarbij vernieuwende concepten 1 x worden ontwikkeld om het uiteindelijk 380 x te kunnen toepassen.

Deze doelstellingen sluiten perfect aan op het Digitale ontmoetingsplein. Algemeen directeur van Wigo4it Larissa Zegveld noemt de beweging Common Ground als één van de belangrijkste voorwaarden van digitale dienstverlening van gemeenten voor de toekomst.

Prototype stadspassen

Het Wigo4it team ging aan de slag met belangrijke bouwblokken als NLX en IRMA om in één week tijd een app voor de uitgifte van stadspassen te realiseren. NLX is de tussenlaag om laagdrempelig maar veilig met meerdere services gegevens uit verschillende databases/ bronsystemen te gebruiken. En IRMA is de door de gemeente Nijmegen ontwikkelde ‘digitale identiteit app’, die overheid en burgers in staat stelt gegevens uit BRP rechtstreeks digitaal te gebruiken.

In de opzet werd samengewerkt met de gemeenten Haarlem en Delft, die met dezelfde uitgangspunten en bouwblokken hun project realiseerden. Voor Haarlem was dit een app om als burger te kunnen opvragen welke instanties jouw persoonsgegevens in BRP hebben opgevraagd en voor Delft was dit een digitaal loket.

Het team startte maandag in een lege omgeving en vrijdag stond er een gereed prototype dat werd gepresenteerd. Voor een aantal onderdelen werd feedback van ‘echte’ burgers gevraagd.

Resultaat

In deze week is er door het Wigo4it team een (prototype van) een volledig werkende stadspas app gebouwd. Die werkt als volgt:

Voor een indruk van het Fieldlab dienstverlening zie het filmpje van de laatste dag waarop al het werk werd gepresenteerd.

Inhoud van deze nieuwsbrief