Nieuws, Kennis en Visie

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het snijvlak van het sociaal domein en informatievoorziening.

WWB maatregelen en verplichtingen

Vorige week publiceerden we de elementenkaart van de wetgeving rond werk en inkomen.  Daarin staan de wijzigingen die per 1 januari 2015 ingaan. Dat lijkt misschien ver weg, maar de gemeenten zijn al druk met de voorbereidingen. Deze week stonden de elementen 5 en 6 op de agenda van de projectgroep: verplichtingen en maatregelen. Fazia Hoesenie licht toe wat die elementen betekenen binnen het project.

Bij een uitkering horen bepaalde verplichtingen. Zo moet een uitkeringsgerechtigde zich netjes kleden als hij op sollicitatiegesprek gaat. Houdt hij zich hier niet aan, dan volgt er een maatregel, bijvoorbeeld in de vorm van een korting op de uitkering.

Beleidsvrijheid

De nieuwe wet laat op dit punt veel ruimte voor beleidsvrijheid. Deze week zijn de beleidsmedewerkers van de steden en vertegenwoordigers van Wigo4it bij elkaar gekomen om door te spreken hoe zij de wet straks willen uitvoeren.

Fazia Hoesenie was aanwezig bij het overleg en licht toe: “Tijdens het overleg werd al snel duidelijk hoe lastig het is om de verplichtingen en maatregelen door te vertalen naar ICT. Allereerst is er de vraag hoe je omgaat met het gedrag van een klant. Hoe controleer je bijvoorbeeld dat hij zich niet netjes kleedt voor een sollicitatiegesprek? Dat is niet een kwestie van een vinkje aan of uitzetten in het systeem, daar gaat meer aan vooraf”.

Onterechte boetes voorkomen

Fazia, die wetsanalist is bij Wigo4it, legt ook uit dat de maatregelen een duidelijk juridische kant hebben. “Als je niet de juiste juridische grondslag voor de juiste maatregel inzet, kan een klant daar later bezwaar op aantekenen. Het is natuurlijk vervelend als je onterecht wordt beboet. En ook gemeenten zitten niet te wachten op bezwaarprocedures. Wet, beleid, procedures en techniek moeten naadloos op elkaar aansluiten. Hier moet dus secuur mee worden omgegaan.”

Alles wat besloten wordt, moet landen in beleid en verordeningen. Voor 1 juli moeten alle conceptverordeningen klaar zijn. Daarmee kan een eerste vertaling naar de techniek worden gemaakt. Binnenkort meer over de andere elementen.

Gerelateerd nieuws:

terug naar overzicht