Nieuws, Kennis en Visie
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het snijvlak van het sociaal domein en informatievoorziening.
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het snijvlak van het sociaal domein en informatievoorziening.
Een goede performance is één van de belangrijkste pijlers van een succesvolle applicatie. Wigo4it wil meer grip krijgen op de performance van Socrates. Sinds maart 2015 is gestart met een Proof of Concept (PoC) voor het inrichten van performancetesten van deze applicatie. Ik spreek Product owner Peter Wilken en tester Jos Esten over wat dit precies oplevert en waar ze nu staan.
Het doel van performancetesten is dat we een beter beeld krijgen van de performance voordat we een release naar de klant uitleveren. Peter legt uit: “Bij klachten over de performance van de applicatie is het nu niet altijd duidelijk of dit komt door de nieuwe release, een tijdelijk extern performance issue óf dat de oorzaak al aanwezig was. Een performance ‘check’ voordat we de release aanbieden aan de gemeenten is daarvoor een belangrijk instrument.”
Die check wordt gedaan door middel van een performancetest. Deze test is aanvullend op de reeds ingevoerde automatische (functionele) tests en de ketentesten. Een performancetest richt zich specifiek op het meten van de responstijd per handeling (workitem) en het geheugengebruik van de applicatie. Peter: “De performancetest maakt gebruik van een subset van meer dan 150 beschikbare automatische testscripts die daarvoor beschikbaar is. Dit scheelt ontzettend veel werk en tijd bij de implementatie.”
Na het gereed maken van de omgeving en testscripts volgt de volgende stap: het opstellen van het rapportagedashboard en afspraken over opvolging. Op het dashboard wordt getoond wat de performance is en in hoeverre die afwijkt van het gemiddelde. Dat gemiddelde komt tot stand op basis van een aantal releases. Gelijktijdig kan Wigo4it zich richten op de vervolgacties. Welke inzichten geven de gegevens ons precies en wat doen we bij eventuele afwijkingen? Peter: “Als blijkt dat een bepaalde functie (work item) een te hoge responstijd heeft, zal teruggegaan worden naar de tekentafel voor het doorvoeren van verbeteringen. Zo houden wij continu de vinger aan de pols met als doel de applicatie te verbeteren”. In samenwerking met de gemeenten worden nog afspraken gemaakt over het in te richten proces.
Het duurt dus nog even voordat de performancetesten als vast onderdeel van een release worden ingezet. Jos: “De eerstvolgende stap is dat het framework van de PoC er staat. Als dat geaccordeerd wordt gaat de test naar de productiemodule. Dat zal zo eind dit jaar zijn.” Nog even geduld dus, maar het kwaliteitskeurmerk komt eraan!
terug naar overzicht