Nieuws, Kennis en Visie

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het snijvlak van het sociaal domein en informatievoorziening.

Tags: scrum

Wigo4it hackathon groot succes

Vandaag werd de Wigo4it hackathon gehouden. Anders dan de naam doet vermoeden, heeft dit niets met 'hacking' te maken. Een hackathon is een evenement waarbij in een gemixt team, in korte tijd, intensief aan softwaregerelateerde producten wordt gewerkt. Het eindresultaat biedt een oplossing of nieuw inzicht in een complex vraagstuk; een soort snelkookpan van ideeën dus.

Deze sessie organiseerde Wigo4it samen met haar drie mantelpartijen: Atos, Ordina en LinkiT. Die zetten zich kosteloos in en begeleidden met name het creatieve proces. Dit evenement is een originele manier om samen te werken en kennis te delen. De oplossingen zijn direct bruikbaar in de praktijk omdat de pitches betrekking hebben op vraagstukken die nu spelen bij Wigo4it.

De pitches waren:

Flow

Martijn Schraag (manager Ontwikkeling) en Ordina. In deze sessie stond het inzicht in, en visualisatie van de verschillende processen centraal. Hoe zorgen we ervoor dat deze gecontroleerd en gedoseerd door de Wigo4it organisatie bewegen? En hoe visualiseren we dit? Deze groep startte hun creatieve brainstormsessie met de vraag: wat verstaan we eigenlijk onder flow? Een metafoor die daar inzicht in gaf was die van een blok beton dat je van de glijbaan wilt krijgen. Daarnaast is flow ook een ‘mentale staat’. Denk aan de samenwerking van het herenvolleybalteam dat in 1996 de gouden medaille heeft gewonnen op de Olympische spelen. De uiteindelijke conclusie was dat er een visualisatie nodig is van alle elementen die nodig zijn voor een flow: gedroomde doelen, actoren, mood, rol, succesfactoren en waar een actor op dat moment staat in het proces. Dit team heeft daar een eerste schets voor gemaakt.

Architectuur

Hessel Westera (adjunct directeur) en LinkiT. Voor de G4 is ‘werken onder architectuur’ een doelstelling. Dit onderwerp is voor veel mensen onduidelijk en abstract. Hoe leggen we dit eenvoudig uit? Deze groep besloot om als eindproduct drie slides te maken met afbeeldingen die bruikbaar zijn in gesprekken met personen die niets van architectuur weten. De slides vertellen over: de omgeving waarin wij ons begeven, het hoe en wat van werken onder architectuur en de impact. Kort samengevat is architectuur het fundament voor je organisatie waarop alle verschillende onderdelen landen. Met werken onder architectuur creëer je samenhang daarin door het bepalen van een set afspraken. Met werken onder architectuur voorkom je dat je een kluwen spaghetti krijgt waarbij een verandering in een afzonderlijk onderdeel ook impact heeft op het geheel. Met werken onder architectuur maak je de stap naar flexibel en voorspelbaar beheer.

Cloud Security

Karel Doorman (manager Operations) en Atos. Deze sessie draaide om: wat is voor Wigo4it belangrijk als we het hebben over cloud security? Met deze nieuwe ontwikkeling houdt de hele overheid zich op dit moment bezig. Aan cloud security zitten een aantal voordelen: schaalbaarheid, betalen voor je verbruik ipv continu opslag, 24/7 beschikbaar en overal bereikbaar. De cloud heeft ook een schaduwzijde. Denk aan privacy en security. Dat is met name voor Wigo4it belangrijk wat zij beheert de gevoelige data van de sociale diensten. Als praktijkcase vertelde DICTU (die verantwoordelijk is voor het opzetten van de Rijksoverheid cloud) over hun oplossingen. Er was veel herkenbaarheid. De kennis die tijdens de hackathon is besproken wordt in een vervolgsessie uitgewerkt

Tijdens de hackathon werd de Wigo4it Twitter ingezet, bekijk de Twitter updates en foto's die gedurende de dag zijn gemaakt.

 

terug naar overzicht
Gerelateerd Nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het snijvlak van het sociaal domein en informatievoorziening.

Tags: samenwerking,scrum
Interview met tester Narin en teammanager Jessica

Een goed gesprek over samenwerking. Over het toepassen van scrum, kwaliteit, de betrokkenheid van de klant en het werken aan verbeteringen.

lees meer
Tags: participatie,samenwerking,scrum
Testautomatiseerder Daan heeft autisme

Social return is een manier om meer werkgelegenheid te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Medewerkers met autisme zijn daar een voorbeeld van. Testautomatiseerder Daan is licht autistisch en floreert bij zijn opdracht bij Wigo4it. Onze partner Bartosz schreef er een verhaal over, hieronder de highlights.

lees meer
Tags: informatiesamenleving,it,scrum
Publieke waarden blog op iBestuur

De discussie over publieke waarden blijft hangen in het abstracte. We kunnen deze waarden pas borgen en versterken als we ze concreet maken. Laten we daarbij kijken naar de manier waarop IT wordt ontwikkeld: kortcyclisch, in kleine stappen en in nauwe afstemming met gebruikers.

lees meer