Nieuws, Kennis en Visie
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het snijvlak van het sociaal domein en informatievoorziening.
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het snijvlak van het sociaal domein en informatievoorziening.
Benne Holwerda (adjunct-directeur) tekende vanochtend het Gebruiker Centraal manifest. Hiermee start het partnerschap van Wigo4it met Gebruiker Centraal. Lees in dit bericht waarom het partnerschap belangrijk is voor Wigo4it en wat het inhoudt.
Holwerda: “Wigo4it is zich steeds meer bewust dat onze IT-dienstverlening niet alleen draait om technische mogelijkheden, maar ook bedoeld is om de samenleving beter te maken. En mensen te ondersteunen in hun zelfredzaamheid. Wij vinden een gebruiksvriendelijke overheid belangrijk en dragen daar graag aan bij."
Gebruiksvriendelijkheid is een van de belangrijkste kenmerken van het Digitaal Ontmoetingsplein. Dit plein, dat Wigo4it samen met anderen wil verwezenlijken, is bedoeld als startpunt voor overheidsbrede dienstverlening. Op het digitaal ontmoetingsplein kunnen mensen niet alleen terecht voor een uitkering, maar ook vragen stellen aan elkaar, aan de overheid en aan marktpartijen.
Gebruiksvriendelijkheid betekent dat je aansluit bij de verwachtingen van de gebruiker. Om te leren hoe anderen organisaties dat doen is Wigo4it een partnerschap aangegaan met de kenniscommunity Gebruiker Centraal.
De community Gebruiker Centraal is voorvechter van een servicegerichte overheid en zetten hoog in op gebruiksvriendelijkheid. Zij organiseren evenementen, delen praktijkvoorbeelden van bijvoorbeeld andere gemeenten en ministeries en ondersteunen overheidsorganisaties bij specifieke vraagstukken met partnertrajecten. De community wordt gedragen door ambassadeurs (waar algemeen directeur Larissa Zegveld van Wigo4it er een van is) en georganiseerd door het actieteam.
De initiatiefnemers van Gebruiker Centraal: Edo Plantinga en Victor Zuydweg, hebben de medewerkers van Wigo4it eerder al meegenomen in de wereld van mensvaardige diensten (lees het verslag op onze website).
Het partnerschap is gericht op dingen doen. Dus: ervaren, leren, kennismaken en toepassen. Deze maand starten de eerste activiteiten. Denk aan het opzetten van een UX lab of het doen van een 'burger safari'. Een groep van Wigo4it'ers met UCD kennis en/of affiniteit zetten zich actief in voor het partnertraject met als doel het vergroten van de kennis bij alle collega's. Binnenkort delen we meer over het traject en de activiteiten.
Wil je meer weten over gebruiksvriendelijkheid? Kijk dan vooral op de site van Gebruiker centraal. Daar vind je informatie en regelmatig interessante bijeenkomsten over dit onderwerp. Deze zijn voor iedereen toegankelijk dus meld je vooral aan.
Wanneer er wordt gesproken over gebruiksvriendelijkheid, dan wordt dat discipline vaak aangeduid met de afkortingen UX, UCD of UI. Hieronder kort uitgelegd wat het verschil is:
UX, ofwel User eXperience: de ervaring die een gebruiker heeft met de diensten & producten van een organisatie.
UCD, ofwel User Centered Design: een ontwerpproces waarbij steeds de behoeften en eigenschappen van de gebruiker centraal staan.