Nieuws, Kennis en Visie

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het snijvlak van het sociaal domein en informatievoorziening.

Tags: digitaal ontmoetingsplein,overheidsportaal

Reactie: Wel of niet 1 groot overheidsportaal?

ontmoetingsplein

Victor Zuydweg schreef onlangs het blog ‘Waarom ik niet geloof in 1 groot overheidsportaal waarop je al je overheidszaken kunt regelen’. Een interessant onderwerp waar Larissa Zegveld, algemeen directeur Wigo4it, op gereageerd heeft.

De reactie:

‘Het uitgangspunt dat bij dienstverlening de mens centraal moet staan, ondersteun ik van harte. Dat ene portaal zou ook geen doel op zich moeten zijn. Ik heb al enige tijd een toekomstbeeld voor ogen van een digitaal ontmoetingsplein en dat is inderdaad een portaal. Het gaat dan om een plek waar mensen die de overheid nodig hebben terecht kunnen om digitaal dezelfde ervaring te hebben als bij een echte ontmoeting: je krijgt informatie, je krijgt advies, je wordt als een mens beschouwd. Burgers kunnen er vragen stellen aan elkaar én aan de overheid. De informatie op dit plein ondersteunt en faciliteert mensen. Als burgers in de toekomst daadwerkelijk regie op hun eigen gegevens krijgen, een ontwikkeling die eraan komt, dan kunnen zij zelf uitmaken wie deze informatie mag zien.

Ik heb het dus ook niet over een generiek portaal, het wordt juist persoonlijk. Dat wat ons voor ogen staat stelt mensen in staat om zijn eigen ‘favorieten’ aan te klikken uit de vele organisaties en thema’s die er op het plein zijn. En je krijgt ook informatie aangeboden die bij jou past.

Het idee van het digitaal ontmoetingsplein, een portaal, is zeker niet nieuw. Om mij heen hoor ik vergelijkbare ideeën. Binnen Wigo4it, waar ik directeur van ben, hebben we het idee al wel verder uitgewerkt en besproken met aanverwante organisaties. Het is nodig om informatie te bundelen en dan wel binnen duidelijke grenzen. Dit plein zou ook niet alleen van de overheid moeten zijn. De overheid levert als één van de partijen informatie aan dat platform. Daarnaast ook burgers zelf en ook het maatschappelijk middenveld en commerciële partijen. Het eigenaarschap is dus niet bij een partij belegd.

Om het gesprek over ons toekomstbeeld te faciliteren hebben we een praatplaat gemaakt. Deze kun je downloaden op onze website. We praten er graag verder over. Doe je mee en vul je aan? Neem contact op met communicatie@wigo4it.nl

terug naar overzicht
Gerelateerd Nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het snijvlak van het sociaal domein en informatievoorziening.

Tags: digitaal ontmoetingsplein,digital me
Naar een digitaal ontmoetingsplein

Maak kennis met Katja: een 28-jarige net gescheiden moeder van wie de WW-uitkering binnenkort eindigt.

lees meer
Tags: burger centraal,common ground,digitaal ontmoetingsplein,digitalisering,informatiesamenleving
Blog Nieuw ecosysteem

Een nieuw jaar, een nieuw decennium. Wat gaat dat ons brengen? De digitale revolutie dendert onverminderd voort. Het is niet onverstandig daarop voorbereid te zijn, zelfs al weten we niet precies waarop.

lees meer
Tags: data,digitaal ontmoetingsplein,digital me,informatiebeveiliging
Digital Me

Je kunt natuurlijk je data, het nieuwe goud, weggeven aan de Googles en Facebooks van deze wereld. Laten we dat voor het gemak het Amerikaanse model noemen. Of je kunt ze toevertrouwen aan de staat, zoals in China. Bij beide voel ik mij ongemakkelijk. En daarin sta ik niet alleen.

lees meer