Nieuws, Kennis en Visie

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het snijvlak van het sociaal domein en informatievoorziening.

Tags: hacking,informatiebeveiliging,regeerakkoord

Veilig online

Mooi dat het nieuwe kabinet cyberveiligheid serieus neemt. Ik doe graag een voorzetje voor de uitwerking van de cybersecurity-agenda die in het regeerakkoord wordt genoemd. De kern is wat mij betreft meer veiligheid voor iedereen.

Bijna de helft van de Nederlanders maakt zich zorgen over of ze online wel veilig zijn, blijkt uit het Nationaal Cybersecurity Bewustzijnsonderzoek van Alert Online. Weinig mensen komen echter in actie om hun online veiligheid te beschermen, zo wijst het onderzoek ook uit. Ik was niet verbaasd toen ik dat las. Als burger en consument ken ik immers wel de gevaren van internet, je leest vaak genoeg over ransomware en phishing. Maar tegelijkertijd weet ik niet goed wat ik daar aan moet doen, anders dan de bekende maatregelen zoals sterke wachtwoorden gebruiken, back-ups maken, niet klikken op verdachte weblinks en de antivirussoftware up-to-date houden.

We steken in Nederland veel energie in het veilig maken en houden van onze bedrijven en overheden. Als het gaat over digitale veiligheid, dan gaat het bijna altijd over de digitale veiligheid van organisaties. Niet die van burgers. Terwijl wij, burgers, toch onderdeel zijn van onze informatiesamenleving. Wij zijn onderdeel van de keten. En zoals voor alle ketens geldt: de kracht wordt bepaald door de zwakste schakel. Het is dan ook niet alleen in het belang van burgers, maar van heel Nederland om de online veiligheid van mensen te versterken. Daar ligt echt een verantwoordelijkheid voor de overheid, die volgens mij nu te weinig wordt ingevuld.

Als je als medewerker in een organisatie wordt gehackt, dan bel je de helpdesk en gaan specialisten aan de slag om het op te lossen. Maar als je als burger wordt gehackt, wie kun je dan bellen voor ondersteuning? Waar is dat loket waar hulp wordt geboden als, ik noem maar wat, iemand mijn identiteit heeft gestolen of de bestanden op mijn computer heeft gegijzeld? Dat loket is er niet.

Lees het volledige blog op de website van iBestuur

terug naar overzicht
Gerelateerd Nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het snijvlak van het sociaal domein en informatievoorziening.

Tags: hacking,responsible disclosure
T-shirt voor melder security lek

Meer dan een derde van alle bijstandsgerechtigen wordt via onze systemen voorzien van een uitkering. Het is daarom van het grootste belang dat die veilig zijn. Ondanks alle zorgvuldige checks en controles, kan een technische kwestbaarheid voorkomen. Er is melding gemaakt van een kwetsbaarheid, als dank ontving de melder een t-shirt.

lees meer
Tags: citrix,informatiebeveiliging,ncsc
Precisiebombardement

De opwinding was groot. Aangejaagd door de media, die ongeveer elk uur met een update kwamen, welke organisaties nu weer geraakt dreigden te worden, groeide poortwachter Citrix uit tot heuse hype.

lees meer
Tags: informatiebeveiliging,informatiesamenleving,publicroam,veilig wifi
Blog: Veilig wifi voor iedereen

Ondanks dat iedereen overtuigd is van de noodzaak en voordelen van publicroam, is veilig wifi nog niet echt van de grond gekomen.

lees meer