Nieuws, Kennis en Visie

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het snijvlak van het sociaal domein en informatievoorziening.

Van XP naar VDI

Vandaag is het zover, de end of life van Windows XP. Dit besturingssysteem aanhouden is geen optie dus moet er een keuze gemaakt worden. Bij Wigo4it zijn we een half jaar geleden over gegaan op desktopvirtualisatie. Wat is onze ervaring hiermee?

Vorig jaar stonden we voor een keuze: onze werkplek PC’s waren aan vervanging toe, het flexwerken werd geïntroduceerd en de ondersteuning van Windows XP liep op zijn einde. De oplossing hiervoor vonden we in Virtual Desktop Integration (VDI). Dat was aan de ene kant een logische stap - onze hele infrastructuur draaide al op VMware - maar daarnaast is het uitermate geschikt ter ondersteuning van ons flexwerkconcept.

VDI in het kort

Met VDI is het mogelijk om honderden cliëntwerkstations op centrale servers te draaien. Dit is veiliger, beter beheersbaar, efficiënter en flexibeler. Bekijk een duidelijke infographic waarin VDI op een eenvoudige manier wordt uitgelegd. Liever in het Nederlands? Lees dan het volgende artikel: Wat is VDI.

Applicaties onder de loep

Voordat we over konden gaan op het virtualiseren, zijn alle applicaties die binnen Wigo4it draaien onder de loep genomen. Per stuk is gekeken of ze aansloten op ons securitybeleid. Niet alle applicaties zijn zonder aanpassingen geschikt voor VDI. In veel gevallen leidde dat tot keuzes voor soortgelijke alternatieven.

De implementatie

Er zijn genoeg gespecialiseerde experts op de markt om de implementatie van VDI te verzorgen. Bij Wigo4it kozen we om de implementatie zelf te doen. Hiermee houden we de opgedane kennis in huis. Ondanks dat dit veel voordeel oplevert, heeft het veel inspanning gekost.

We hebben het als volgt aangepakt: de organisatie opgedeeld in verschillende gebruikersgroepen, geinventariseerd wat hun wensen zijn, een Proof of concept (PoC) en tests gedaan met vertegenwoordigers van de verschillende groepen en tenslotte alle applicaties gerevitaliseerd en gepackedged. De uitrol werd op één dag, voor alle gebruikers gelijktijdig verzorgd. Dat was een behoorlijke omslag, vooral omdat iedereen moest wennen aan Windows 7 en Office 2013.

Gebruikersadoptie

Voorheen hadden gebruikers meer vrijheden op hun werkstation. Nu zijn de omgevingen gestandaardiseerd. Dat leidt uiteraard tot weerstand. De gebruikersgroep die daar het meeste last van heeft zijn onze softwareontwikkelaars die specifieke applicaties gebruiken. Zij beschikken nu over een aparte omgeving waarin zij gecontroleerd, maar met meer mogelijkheden dan de overige gebruikers, hun werk doen.

Volgende stappen

Met de implementatie van VDI zijn we bij Wigo4it klaar voor de toekomst. VDI is bijvoorbeeld uitermate geschikt om ook andere devices zoals tablets en smartphones te ondersteunen (BYOD). Zo ver zijn we nog niet, maar daar kijken we wel naar uit!

 

terug naar overzicht