Nieuws, Kennis en Visie

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het snijvlak van het sociaal domein en informatievoorziening.

Socrates bestaat 10 jaar

Vandaag, 3 juni 2015 is Socrates jarig! Deze applicatie ondersteunt al 10 jaar het primaire proces rondom Inkomen en Zorg van de Sociale diensten van de G4. Tien jaar geleden ging de nieuwe versie van Socrates in productie. De applicatie heeft grote vernieuwingen gekend, maar bestaat nog steeds en daar zijn wij trots op.

Het systeem Socrates kent haar oorsprong in 1994, het jaar waarin de ontwikkeling en de bouw door de dienst SZW van de gemeente Den Haag is gestart. De G4 coöperatie Wigo4it bestond toen nog niet. In 2005 is het systeem in zijn geheel opnieuw opgebouwd en genaamd Socrates II.

Toekomstvast 

De tweede versie was niet zozeer een functionele aanpassing, maar een innovatie in de technologie. Het was de overstap van Unix naar Windows en naar C# van .NET. De medewerkers van Wigo4it die er destijds aan werkten kunnen het zich nu nauwelijks meer voorstellen, maar voor die tijd gold dat als zeer vernieuwend! De overgang zorgde ervoor dat Socrates toekomstvast, sneller en stabieler werd voor de medewerkers van SZW.

Ontwikkelaar Linda die destijds werkte aan Socrates II: “Ik vind het knap dat Socrates al zo lang bestaat, ik ken weinig applicaties die dat redden. In de afgelopen jaar zijn er grote vernieuwingen doorgevoerd en het kan altijd beter, maar we zijn meer dan 98% van de tijd in de lucht”.

Vooral dat laatste is belangrijk want met Socrates voert de G4 een belangrijk proces uit voor een kwetsbare groep in de samenleving. Op naar de komende 10 jaar!

Bekijk foto's van de viering op onze Facebookpagina (ook zonder FB account te bekijken).

terug naar overzicht