Nieuws, Kennis en Visie

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het snijvlak van het sociaal domein en informatievoorziening.

Tags: gemeentelijke samenwerking,larissa zegveld,samen organiseren,samenwerking

Schuursponsje

Samenwerken is glanzen en schuren

Het is goed dat gemeenten meer willen samenwerken, schrijft Larissa Zegveld, algemeen directeur Wigo4it, in haar nieuwe blog op iBestuur. Hoe gaan gemeenten dit in de praktijk aanpakken?

Tien jaar ervaring

Gemeenten hebben met de Taskforce Samen Organiseren, de VNG en partijen als Wigo4it een basis gelegd in het hoe en waarom van samenwerken, laten we nu het ‘wat’ met elkaar bespreken, schrijft ze. Welke tools en skills zijn nodig om daadwerkelijk samen tot resultaten te komen?

Wigo4it heeft samen met de gemeenten waar ze mee werkt tien jaar ervaring in samenwerking. Tien jaar hard werken, met vallen en weer opstaan. Met elke dag opnieuw het belang voor Werk en Inkomen van alle vier de gemeenten vooropstellen, in plaats van het belang van één gemeente. Wij hebben in de praktijk geleerd om intenties tot samenwerking om te zetten in concrete resultaten.

Schuren en glanzen

Hoe we dat doen? Voorgaand Algemeen directeur van Wigo4it Udo Groen had daar een herkenbare metafoor voor: het schuursponsje. Een schuursponsje heeft een ruwe en een zachte kant.

Iedereen die samenwerkt heeft als het ware een schuursponsje in handen. In je communicatie kun je kiezen welke kant van het sponsje je gebruikt. Ga je voor schuren of voor glanzen? Het één is niet beter dan het ander, het gaat om de balans. Teveel glanzen zorgt voor zachte heelmeesters (een resultaat dat niet optimaal is), teveel schuren kost tijd en energie.

Workshop

Wigo4it heeft zich als begeleider en moderator van het samenwerkingsproces van de vier gemeenten vaak als gids opgesteld. We hebben in de dagelijkse samenwerking gezien hoe het schuren en glanzen in de praktijk wordt ingezet.

We delen onze ervaringen graag tijdens onze workshop op het VNG Realisatie congres op 28 maart. Ik nodig jullie van harte uit om daar aan deel te nemen. Laten we samen verkennen hoe we glanzende resultaten behalen door vergaand samen te werken, in de praktijk.

Het volledige blog leest u op iBestuur.

Schrijf u hier in voor het VNG Realisatie congres!

terug naar overzicht
Gerelateerd Nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het snijvlak van het sociaal domein en informatievoorziening.

Tags: applicatiebeheer,burger centraal,edison,gebruiker centraal,gemeentelijke samenwerking
Kwetsbare burgers moeten op ons kunnen vertrouwen

Als Applicatiebeheerder bij Wigo4it zorg ik ervoor dat kwetsbare burgers onze applicaties probleemloos kunnen gebruiken.

lees meer
Tags: digitalisering,innovatie,nlapp,samenwerking,statushouders
NL-app voor statushouders is teamprestatie

Begin dit jaar werd de NLapp voor asielzoekers en statushouders gelanceerd in Amsterdam. Benne Holwerda kijkt in een interview voor iBestuur terug op dit ontwikkelproces.

lees meer
Tags: wetgeving,bergen,ibestuur,mountain,pps,proces,samenwerking,technologie
Een nieuw samenspel is nodig

De achtste editie van het iBestuur Congres staat op het punt van beginnen. ‘In the Dutch Mountains’ is het thema.

lees meer