Nieuws, Kennis en Visie

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het snijvlak van het sociaal domein en informatievoorziening.

Programma GALO overgedragen naar beheer

“Durven, leren en doorzettingsvermogen.” Zo vat G4 programmamanager Anil Bhagole het programma GALO (Geautomatiseerde Afhandeling aanvraag Levensonderhoud) samen. Aanleiding is de decharge die de stuurgroep GALO onlangs verleende aan het programma. GALO is daarmee overgedragen naar beheer. Anil kijkt terug op een dynamische tijd.

Vereenvoudiging van het administratieve proces

Door GALO wordt het aanvraagproces van de bijstand geautomatiseerd. Dit betekent voor de gemeente een enorme vereenvoudiging van het administratieve proces: minder papier, minder handwerk, minder kans op fouten en meer uniformiteit. Voor de aanvrager betekent het dat de aanvraag sneller kan worden afgehandeld. Daarnaast hoeft de aanvrager minder bewijsstukken aan te leveren omdat gegevens uit verschillende bronnen direct worden gebruikt voor de toetsing.

Service-Georiënteerde Architectuur

GALO was de eerste echte Service-Georiënteerde Architectuur van Wigo4it, die tot doel had om via webservices data binnen te halen en te integreren. Deze data komt onder andere van de ketenpartijen RDW, GBA, SVB, DUO en UWV. Op deze gegevens worden bedrijfsregels (een soort formules) uitgevoerd die ervoor zorgen dat aanvragen automatisch kunnen worden beoordeeld.

Stroomlijnen

“GALO is de grootste implementatie die ik heb meegemaakt”, aldus Derk Schutte (Biztalk-expert). “De hoeveelheid data en hoe we daarmee omgaan met GALO is fascinerend. “Belangrijk is dat alle services precies dezelfde ‘taal’ spreken”, vult Derk-Jan Krasenberg (integratiearchitect) aan. Hij was direct betrokken bij de aansluiting met de ketenpartijen. “De grote uitdaging was om alle partijen zover te krijgen dat ze in ketens dachten in plaats van silo’s.“
Dat stroomlijnen zit al in de manier waarop het systeem is opgebouwd. Peter Seignette (Scrummaster en informatieanalist): “Het proces dat met de gemeenten is opgesteld, is met beslisregels in de code vastgelegd en dat sluit weer precies aan bij hetgeen er wordt getest.”

Eerste van Nederland

Een automatische afhandeling van de aanvraag levensonderhoud is nog niet eerder in Nederland gebouwd en geïmplementeerd. De inhoudelijke experts wisten daardoor zelf niet precies hoe het eindproduct eruit zou komen te zien. Anil: “Dan moet je vertrouwen winnen. Dat vraagt om flexibiliteit. Aan de ene kant kom je met innovatieve ideeën en moet je met andere materiedeskundigen discussiëren over de inhoud.” Nathalie Kuiper (Product Owner G4) herkent die uitdaging: “Soms moet je ook een stap terug doen om ervoor te zorgen dat iedereen aangehaakt blijft”.

Samenwerking

In het programma GALO hebben de G4 en Wigo4it in nauwe afstemming samengewerkt aan een voor gemeenten unieke verandering. Ook binnen het team van Anil was samenwerking een sleutelwoord: “GALO draaide voor mij om: durven, leren en doorzettingsvermogen. We hadden een hecht team. De wil om dit project te laten slagen was heel groot. Ik ben trots op het eindresultaat. Met het programma GALO laat de G4 zien dat je door middel van G4-samenwerking waardevolle innovaties kunt realiseren.”


GALO is nu onderdeel van het reguliere beheer van Wigo4it. De innovatiethema’s binnen het domein Inkomen worden gecontinueerd in het innovatiespoor. Wigo4it en de G4 zetten zo samen de vernieuwing in de dienstverlening van het Sociale domein voort.
 



terug naar overzicht