Nieuws, Kennis en Visie

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het snijvlak van het sociaal domein en informatievoorziening.

Tags: burger centraal,data,gegevensuitwisseling,privacy

Artikel Op naar een andere mindset over gegevensdeling

data

Het wordt tijd voor een andere mindset als het gaat over eigendom en beheer van gegevens. Alleen dan kunnen we de overheidsdienstverlening verbeteren en de burger echt centraal stellen, schrijft Maurits Gortemaker in een artikel op de website van iBestuur. 

Denkfout 

‘Veel organisaties, ook binnen de overheid, denken nog steeds dat zij eigenaar zijn van gegevens. Dat is een fundamentele fout in denken. Die gegevens zijn namelijk niet van jou, toevallig omdat ze in jouw systemen staan. Die gegevens zijn van de burger. Of van het bedrijf waar ze over gaan’, schrijft Gortemaker, business consultant bij Wigo4it. 

Burger serieus nemen

De overheid heeft al heel lang de ambitie om de burger centraal te stellen. Als we dat echt willen doen, dan kijken we anders aan tegen gegevensdeling, stelt Gortemaker. ‘Dan delen wij als overheden onderling niet de gegevens van de burger, maar delen we gegevens die wij in onze systemen hebben. Daar hoort bij dat we de burger serieus nemen.’ De burger wordt eigenaar van zijn gegevens en is verantwoordelijk dat deze gegevens kloppen. Als ze niet correct zijn, dan moet de burger dat makkelijk kunnen doorgeven en worden de gegevens aangepast. ‘Dat is de burger centraal stellen èn serieus nemen. En het bevordert de kwaliteit van de registraties!’

Privacy

Het blijkt nu vaak lastig om gegevens tussen overheidsinstanties uit te wisselen. Veel daarvan komt voort uit denken vanuit de eigen organisatie in plaats van de burger centraal stellen. Waarbij privacyregels worden gebruikt om uit te leggen waarom iets niet ‘mag’. Maar als je de burger toestemming vraagt voor het delen van bepaalde gegevens, je alleen die gegevens ophaalt die je nodig hebt en deze bovendien gebruikt voor het uitvoeren van een wettelijke taak, dan is privacy meestal geen belemmering, stelt Gortemaker.  

Het volledige blog lees je op iBestuur.

terug naar overzicht
Gerelateerd Nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het snijvlak van het sociaal domein en informatievoorziening.

Tags: cloud,cloud computing,informatiebeveiliging,privacy
Veilige cloud

Het is niet bepaald een licht zomeronderwerp, maar desondanks meer dan belangrijk genoeg om er aandacht aan te besteden. Ik heb het over cloud computing, wat kort gezegd inhoudt dat allerlei IT-diensten, van servers tot databases, via internet worden verleend.

lees meer
Tags: data,digitaal ontmoetingsplein,digital me,informatiebeveiliging
Digital Me

Je kunt natuurlijk je data, het nieuwe goud, weggeven aan de Googles en Facebooks van deze wereld. Laten we dat voor het gemak het Amerikaanse model noemen. Of je kunt ze toevertrouwen aan de staat, zoals in China. Bij beide voel ik mij ongemakkelijk. En daarin sta ik niet alleen.

lees meer
Tags: burger centraal,larissa zegveld,standaardisering
Blog: @overheid.nl

Directeur Larissa Zegveld blogt dit keer in iBestuur over herkenbare overheids-urls. Burgers zouden daarmee erg geholpen zijn.

lees meer