Nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het snijvlak van het sociaal domein en informatievoorziening.

Tags: blog,digitaal vaardig,verbinding uitvoering en beleid

Onnodig onderscheid tussen wel/ niet digitaalvaardig

wel/ niet digitaalvaardig

Algemeen directeur Wigo4it Larissa Zegveld, wil stoppen met spreken over digitaal vaardigen en niet-vaardigen. De overheid focust beter op het ontwikkelen van digitale dienstverlening die iederéen begrijpt.  

Onderscheid is niet scherp

Dat schrijft ze in haar nieuwe blog op de website van iBestuur. Ervaringen in de uitvoering wijzen namelijk uit dat het onderscheid tussen digitaal vaardige en niet-vaardige burgers helemaal niet zo scherp is. ‘Ik ben zelf tamelijk digitaal vaardig maar vind het toch moeilijk om sommige apps te gebruiken. Dat komt vaak doordat makers met de beste bedoelingen steeds andere interpretaties hebben van hoe mijn geest werkt. En bij het inloggen met DigiD ben ik elke keer weer verbaasd dat ze daar wèl mijn burgerservicenummer hebben ingevuld, maar niet hoe ik heet of waar ik woon.’

Dienstverlening voor iedereen

Op diverse plekken in de uitvoering is ervaring opgedaan met het ontwikkelen van digitale toepassingen specifiek voor mensen met weinig digitale vaardigheden, schrijft ze in het blog. ‘En wat blijkt? Mensen die digitaal zeer vaardig zijn, werken ook heel prettig met deze toepassingen. Daar ligt volgens mij de oplossing. Laten we vooral heel begrijpelijke, goed werkende digitale dienstverlening ontwikkelen. Vanuit de leefwereld van de burger en niet vanuit de kokers van de overheid, zodat we een einde maken aan onduidelijke en versnipperde digitale dienstverlening’.

Het volledige blog lees je op iBestuur.


Wil je meer weten over digitalisering binnen de overheid en wat het gebrek aan echte innovatie voor gevolgen heef? Lees het gehele essay, geschreven door Larissa Zegveld en Eelke Horselenberg (Adviseur VNG) via de onderstaande download.

Overheid: focus op verbinding en wees echt innovatief
terug naar overzicht
Gerelateerd Nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het snijvlak van het sociaal domein en informatievoorziening.

Tags: blog,burger centraal,dienstverlening,digitalisering
Wat was ook alweer de bedoeling?

Waarom doen we als overheid wat we doen? Larissa Zegveld, algemeen directeur Wigo4it, pleit voor meer werken vanuit de bedoeling.

lees meer
Tags: blog,digitaal ontmoetingsplein,overheidsportaal
Wel of niet 1 groot overheidsportaal?

Victor Zuydweg schreef onlangs het blog ‘Waarom ik niet geloof in 1 groot overheidsportaal waarop je al je overheidszaken kunt regelen’. Larissa Zegveld heeft hier op gereageerd.

lees meer
Tags: blog,data delen,gemeenten ,maatwerk,overheid
Het ongemakkelijke gevoel van Cheers

In haar blog op iBestuur pleit Larissa Zegveld, algemeen directeur Wigo4it, voor meer maatwerk in de uitvoering.

lees meer