Nieuws, Kennis en Visie

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het snijvlak van het sociaal domein en informatievoorziening.

Lancering boek Publiek Geheim

Op 5 juni vond de boekpresentatie plaats van 'Publiek Geheim, de coöperatie in beweging'. In het boek, dat door communicatiebureau Frissewind is gemaakt, zijn 39 bijzondere verhalen te lezen van grote en kleine coöperaties in heel Nederland, waaronder die van Wigo4it. Lees het artikel over Wigo4it.

Niet bij markt alleen

Gemeenten werken vooral samen via gemeenschappelijke regelingen. Maar hier en daar duikt ook de coöperatievorm op. Zo hebben de ICT-afdelingen van de sociale diensten van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht Wigo4it opgericht.

Bij sociale diensten zijn grote en complexe ICTsystemen nodig, wil men tenminste de uitkeringen op tijd bij de cliënten hebben en de trajecten om mensen naar werk toe te leiden vlekkeloos laten verlopen. Maar ja, ICT-systemen… Ze zijn verouderd of werken niet naar behoren en als ze moeten worden vernieuwd, worden budgetten niet zelden overschreden en deadlines niet gehaald. Ziedaar de basis van Wigo4it. ‘De directeuren van de sociale diensten van de vier grote gemeenten hadden elk genoeg meegemaakt om een gezamenlijke oplossing te willen zoeken,’ zegt Arnoud van Bergen, directiesecretaris van Wigo4it. Wat hen óók bond was de wens minder afhankelijk te zijn van de markt. ‘De markt verkoopt namelijk vaak meer dan ze waar kan maken,’ aldus Van Bergen. Zou het niet mooi zijn als de sociale diensten van elkaars best practices konden profiteren? Geen dekmantel Maar gebruik maken van elkaars praktische inzichten gaat niet zomaar, zo werd al snel duidelijk.
Lees verder in pdf: ICT-afdelingen sociale diensten grote steden werken samen

Publiek geheim

Het boek is binnenkort te bestellen, onder andere op de website van Publiek geheim.

terug naar overzicht