Nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het snijvlak van het sociaal domein en informatievoorziening.

Tags: Coöperatie,gemeentelijke samenwerking,samen organiseren

De praktijk van samen organiseren in de G4

Op 5 april verzorgden G4/Wigo4it een workshop op het congres Digitale Agenda 2020 - Samen Organiseren van VNG/KING. Bekijk het filmpje over de workshop en kom meer te weten over hoe de G4 en Wigo4it samen organiseren in de praktijk.

Kijkje in de keuken

Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, de G4, werken al bijna tien jaar samen op het gebied van informatievoorziening binnen het Sociaal Domein. Dit doen ze op basis van gelijkwaardigheid. Maar hoe werkt het dan als niemand de baas is? Udo Groen en Johan Boomgaardt gaven een kijkje in de keuken van de processen in de G4. Hoe lopen die processen, wat werkt goed en waar schuurt het? Wat maakt het verschil in houding en gedrag om in zo’n samenwerking succesvol te zijn?

Een schuursponsje?

De workshop startte met het uitdelen van de metafoor voor de samenwerking: een schuursponsje. Omdat samenwerken gaat over glanzen en schuren. Dat vindt plaats op verschillende onderdelen, omdat er tussen de gemeenten verschillen zijn, bijvoorbeeld op het gebied van organisatie, besluitvorming, euro’s, volwassenheid en tempo.

Wat is er nodig?

Udo legde uit dat Wigo4it en de G4 starten met een duidelijke, gemeenschappelijke visie, een bedrijfsinformatieplan en een duidelijke governance. "Daarnaast zijn er instrumenten nodig om verschillen te overbruggen. Bijvoorbeeld door met elkaar duidelijk te zijn waar de afwijkingen zitten. Een heel belangrijk onderdeel daarin is effectieve interpersoonlijke samenwerking. Dat laatste maakt wat ons betreft het grote verschil!"

Transformatie

Johan: "We komen vanuit een samenwerking die heel technisch was ingestoken. We hebben als Wigo4it en G4 een enorme transformatie doorgemaakt. En feitelijk is heel Nederland met die beweging bezig dus we hebben heel veel te delen. En dat willen we ook graag, daarom is het goed dat we hier gezamenlijk staan."

Wat vond het publiek ervan?

De reacties van het publiek waren enthousiast. Vooral het interpersoonlijke contact sprak aan. "Investeren in samenwerking door op persoonsniveau de klik te vinden en niet alleen op instrumenteel niveau."

Ook geïnteresseerd in ons verhaal over samenwerking? Neem contact met ons op via communicatie@wigo4it.nl

 

terug naar overzicht
Gerelateerd Nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het snijvlak van het sociaal domein en informatievoorziening.

Tags: Actueel,Coöperatie
Wigo4it in het magazine van NCR

NCR, de vereniging van en voor coöperaties in Nederland schrijft in haar magazine 'Coöperatie' over Wigo4it.

lees meer
Tags: gemeentelijke samenwerking,gemeenten ,politiek,sociaal domein
Politieke kleur

De nieuwe colleges in de vier grote steden gaan ongetwijfeld verschillende accenten leggen in de uitvoering in het sociaal domein. Lokale verschillen passen bij onze democratie, maar soms zijn de verschillen tussen gemeenten wel erg groot. Is dat wenselijk, vraagt Larissa Zegveld, algemeen directeur Wigo4it, in haar nieuwe blog op iBestuur.

lees meer
Tags: dimpact,gemeentelijke samenwerking,samen organiseren,samenwerking
De 4 aandachtspunten voor samen organiseren

Lees de vier belangrijkste punten uit de sessie samen organiseren in de praktijk. Door Wigo4it en Dimpact voor het VNG Realisaties congres.

lees meer