Nieuws, Kennis en Visie

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het snijvlak van het sociaal domein en informatievoorziening.

Computable: Sociale dienst bewaakt verhuizing datacenter

Op de website van Computable verscheen een artikel over de verhuizing van ons tweede datacenter. Lees het artikel hieronder of op de website van Computable: Sociale dienst bewaakt verhuizing datacenter

 

Het ict-samenwerkingsverband van de sociale diensten van vier grote gemeenten, Wigo4it, zet fysieke beveiligers in bij de verhuizing naar een nieuw datacenter. Komend weekend wordt het uitwijk-datacenter verhuist naar een nieuwe locatie. Op de servers staat privacygevoelige informatie. Om te voorkomen dat die gegevens op straat komen te liggen, gaan fysieke beveiligers mee om het transport te bewaken.

'We zijn vorig jaar gestart met het in kaart brengen van de actuele infrastructuur. Aan de hand hiervan is er een verhuisstrategie bepaald en een risicoanalyse gemaakt', vertelt projectleider Dian van Heijningen. Begin 2015 verhuisde Wigo4it ook zijn primaire datacenter naar een nieuwe locatie. Die draaiboeken, templates en ervaringen worden ook gebruikt bij de verhuizing van de uitwijk-locatie naar een nieuw datacenter.

De werkzaamheden beginnen op vrijdagavond. Dan worden de vrachtwagens inclusief beveiligers verwacht. Strenge beveiliging is volgens de betrokkenen nodig omdat de data persoonsgegevens bevat. Nadat alle hardware is verhuisd naar het datacenter, volgt het inschroeven van de apparatuur, aansluiten en testen. Dat gaat naar verwachting door tot zaterdagavond 19.30 uur.

Van Heijningen: 'Het verhuizen van een datacenter is een complexe operatie. Omdat het om de uitwijk-omgeving gaat verwachten we geen problemen met de dienstverlening. Tijdens de verhuizing blijft de productie-omgeving namelijk onaangetast doordraaien. Het uitgangspunt is dat de verhuizing zo geruisloos mogelijk verloopt. Op zondag wordt er getest door onze klanten en maandag is het team van technisch beheer extra vroeg aanwezig, zowel op kantoor als bij het datacenter, om eventuele verstoringen snel te kunnen verhelpen.'

Nieuw datacenter

De reden voor de verhuizing is dat het oude datacenter niet meer voldoet aan de eisen voor wat betreft beschikbaarheid. In het nieuwe datacenter zijn alle essentiële voorzieningen zoals stroom en koeling dubbel of driedubbel uitgevoerd. Een eventuele storing vormt dus geen bedreiging voor de continuïteit van de dienstverlening.

Lees het artikel op de website van Computable: Sociale dienst bewaakt verhuizing datacenter

 

terug naar overzicht