Nieuws, Kennis en Visie

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het snijvlak van het sociaal domein en informatievoorziening.

Tags: informatiebeveiliging,informatiesamenleving,publicroam,veilig wifi

Blog: Veilig wifi voor iedereen

mensen-met-telefoon-in-hand-op-station

Een kleine drie jaar geleden pleitte ik op deze plaats al voor een veilig wifi voor iedereen. Maar ondanks dat zo ongeveer iedereen overtuigd is van de noodzaak en van de voordelen van publicroam is het nog niet echt van de grond gekomen.

Studenten en docenten kunnen soepel en veilig online met eduroam, een Nederlands initiatief dat inmiddels door ruim honderd landen is overgenomen. Voor ambtenaren is er al het even veilige en gebruiksvriendelijke govroam, waarvan opmerkelijk genoeg lang niet elke (semi-)overheidsorganisatie nog gebruikmaakt. Voor burgers daarentegen blijft het behelpen in publieke ruimten als stations, musea, bibliotheken en gemeentehuizen. Ze zijn aangewezen op weinig gebruiksvriendelijke (semi-) open wifi-netwerken waarvan de veiligheid niet is gegarandeerd, met alle risico’s op een hack vandien. Bovendien is het onmogelijk om te roamen van het ene naar het andere netwerk.

Waarom toch? Net zoals de aanleg van autowegen zouden veilige digitale snelwegen moeten behoren tot de basisinfrastructuur van een land, zodat burgers na één keer inloggen overal veilig online kunnen. De techniek is er. Publicroam is geënt op dezelfde techniek als govroam en eduroam: WPA2-Enterprise, de meest veilige wifi-vorm op dit moment. Om te controleren of een apparaat of wifi-toegangspunt te vertrouwen is wordt gebruik gemaakt van RADIUS, een protocol dat door vrijwel alle wifi-netwerken wordt ondersteund. Ook geruststellend: publicroam verzamelt geen gebruiksgegevens om daaraan geld te verdienen.

Alle reden dus voor de overheid om een fikse slinger te geven aan publicroam. Het is technisch eenvoudig te realiseren, het is niet duur, hoeft niet veel tijd te kosten en het is een uitkomst voor de burgers, zo wijzen de ervaringen van de gemeente Den Haag, de A-2 Samenwerking, ECP en Wigo4it met publicroam uit. Het is mij een raadsel waarom het zo lang moet duren voordat iedereen in de publieke ruimte veilig en gemakkelijk online kan gaan. Mijn dringende advies: Ondersteun dit mooie initiatief en je zult zien dat er een beweging op gang komt naar een veilig wifi voor iedereen. Een goed voorbeeld doet immers goed volgen. Dus na de musea, de ziekenhuizen en de gemeentehuizen zullen de sportkantines, de restaurants, en de campings vanzelf volgen.

(Dit is een blog van Algemeen directeur Larissa Zegveld dat is verschenen op iBestuur online.)

terug naar overzicht
Gerelateerd Nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het snijvlak van het sociaal domein en informatievoorziening.

Tags: citrix,informatiebeveiliging,ncsc
Precisiebombardement

De opwinding was groot. Aangejaagd door de media, die ongeveer elk uur met een update kwamen, welke organisaties nu weer geraakt dreigden te worden, groeide poortwachter Citrix uit tot heuse hype.

lees meer
Tags: burger centraal,common ground,digitaal ontmoetingsplein,digitalisering,informatiesamenleving
Blog Nieuw ecosysteem

Een nieuw jaar, een nieuw decennium. Wat gaat dat ons brengen? De digitale revolutie dendert onverminderd voort. Het is niet onverstandig daarop voorbereid te zijn, zelfs al weten we niet precies waarop.

lees meer
Tags: BIT,digitalisering,Elias,evaluatie,Hilhorst,informatiesamenleving,NRC
Meer dan een spiegel

Eén van de beste aanbevelingen van de commissie-Elias was de oprichting van een onafhankelijk organisatie die zou moeten voorzien in het door deze commissie geconstateerde ‘tekort aan reflectie, tegengeluiden en kritische toeten over ICT-projecten.’

Van deze organisatie, genaamd Bureau ICT-toetsing (BIT), ‘moet een zuiverende werking uitgaan op onrijpe en tot falen gedoemde plannen.’

lees meer