Nieuws, Kennis en Visie

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het snijvlak van het sociaal domein en informatievoorziening.

Tags: burger centraal,larissa zegveld,standaardisering

Blog: @overheid.nl

mensen-op-straat

Directeur Larissa Zegveld blogt dit keer in iBestuur over herkenbare overheids-urls. Burgers zouden daarmee erg geholpen zijn. Een herkenbare url maakt direct duidelijk of je al dan niet te maken hebt met een officiële overheidsorganisatie, één die veilig en betrouwbaar is.

Begin deze maand berichtte de Volkskrant over de kosten van de naamswijziging van enkele ministeries. Mij viel vooral een korte passage in het artikel op waarin een niet nader aangeduide betrokkene stelt dat het ‘een zegen zou zijn als alle ministeries zouden overstappen naar één e-mailextensie: @rijksoverheid.nl’. Een tijdrovende en kostbare klus, met in elk geval als groot voordeel dat bij nieuwe naamswijzigingen de e-mailadressen niet hoeven worden aangepast.

Uiteraard juich ik dit voorstel toe. ‘Standaardisatie is een must’, was niet voor niets de kop boven mijn vorige blog. Maar wat mij betreft is de overgang naar één e-mailextensie slechts een eerste stap. Ik zou graag zou willen pleiten voor standaarden waarvan ook burgers profijt trekken. Te vaak nog is het voor burgers onduidelijk of zij al dan niet te maken hebben met een officiële overheidsorganisatie, met alle vervelende gevolgen vandien.

Lees het volledige blog op iBestuur

terug naar overzicht
Gerelateerd Nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het snijvlak van het sociaal domein en informatievoorziening.

Tags: burger centraal,gegevensuitwisseling,gemeentelijke dienstverlening ,sociaal domein
Denk vanuit mensen, niet vanuit instituten

Bij Wigo4it werken we aan nieuwe vormen van dienstverlening, zoals via apps en webportalen. Maurits onderhoudt contact met de gemeenten en zorgt ervoor dat hun wensen goed geformuleerd en geprioriteerd worden. We vroegen hem naar zijn Wigo4it-verhaal.

lees meer
Tags: drempelvrij,geldmaat,standaardisatie,standaardisering,toegankelijkheid
Een terug- en vooruitblik op toegankelijkheid

Als het gaat om (digitale) toegankelijkheid is een van de lastige punten dat medewerkers van organisaties en bedrijven vaak niet weten hoe zij in hun rol kunnen bijdragen. Volgens Larissa Zegveld moeten medewerkers standaard aan toegankelijkheid denken en zo ook werken. Daarbij kan het helpen om een kijkje ‘in de keuken’ van andere organisaties te nemen.

lees meer
Tags: leesvaardigheid,standaardisering,toegankelijkheid,ux
Samen aan de slag voor een inclusieve, toegankelijke overheid

Dat de ‘Week van de Toegankelijkheid’ geen overbodig luxe is, blijkt uit de cijfers. In Nederland zijn er circa vier (!) miljoen mensen onvoldoende digitaal vaardig. Tijd voor actie, vindt Larissa Zegveld, voorzitter van Forum Standaardisatie. en algemeen directeur bij Wigo4it.

lees meer