Nieuws, Kennis en Visie

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het snijvlak van het sociaal domein en informatievoorziening.

Tags: beheer,cloud,ICT

Beheer is nu echt 24/7 nodig

teammanager-dian-op kantoor-op-de-achtergrond-werken-collegas

DIT IS WIGO4IT

Het verhaal van Dian

Wigo4it ontwikkelt, realiseert én beheert de ICT waardoor gemeenten bijstandsuitkeringen en armoedevoorzieningen kunnen aanvragen en verstrekken. Dian, teammanager Technisch beheer bij Wigo4it, zorgt er met zijn team van systeembeheerders voor dat alles blijft draaien zoals het hoort. We vroegen hem naar zijn Wigo4it-verhaal.

Vertel eens iets over jezelf…

"Sinds anderhalf jaar ben ik in dienst bij Wigo4it. Hiervoor was ik zeven jaar zelfstandige als Windows Systeembeheerder. Ik ben 31 jaar en daarmee een van de jongste medewerkers, ik haal de gemiddelde leeftijd – 47 - flink omlaag. Ik werk nu als teammanager Technisch beheer van de afdeling Operations."

Hoe ben je bij Wigo4it terechtgekomen?

"In acht jaar tijd is dit de tweede keer dat ik voor Wigo4it werk. Eerder werd ik als Microsoft-consultant ingehuurd door Wigo4it. Ik hield me toen als systeembeheerder – zeg maar als nerd ;-) - al bezig met het beheer van de ICT-voorzieningen. Anderhalf jaar geleden heb ik gereageerd op de functie van teammanager bij Wigo4it. In het kader van het generatiepact was er ruimte voor jongere leidingevenden gekomen. Voor mij een mooie kans. Ik geef leiding aan het grootste team van Wigo4it. Met 37 techneuten zorgen we samen voor een stabiele ICT-omgeving die zoveel mogelijk voldoet aan de wensen van onze klanten. Onze klanten zijn niet alleen de gebruikers van onze software in de steden, maar ook de directe collega’s van Wigo4it."

"We mogen wel wat commerciëler denken."

Wat maakt het ICT-beheer voor gemeenten voor jou interessant?

"Als externe consultant heb ik kunnen binnenkijken bij zowel overheidsinstanties als commerciële organisaties. Wat mooi is om te zien, is dat Wigo4it voor overheidsbegrippen erg snel werkt. We zijn dan ook redelijk ambitieus. De gemiddelde doorlooptijd van een zogenaamde change is een stuk korter dan bij andere grote overheidsinstanties. Dat proces hebben we bij Wigo4it dus goed op orde. We zien ook kansen om gemeenten te adviseren. Dat gaat dan bijvoorbeeld over het beheer van oude systemen die alleen nog bij één gemeente draaien. Deze software wordt niet langer ondersteund door de leverancier. De gemeenten van de G4, maar ook Wigo4it, lopen hierdoor onnodig veiligheidsrisico’s. Die proberen we te beheersen."

Waarmee moet je rekening houden als het om de informatievoorziening van gemeenten gaat?

"We moeten aan alle eisen voldoen die gemeenten stellen aan hun ICT-omgeving, de software en het beheer hiervan. Meestal heeft dit te maken met de beschikbaarheid, veiligheid en de privacy van de systemen. Zeker sinds de aangescherpte privacywetgeving zijn de G4 angstiger, merk ik. Daarnaast kan onze opdrachtgever twee petten op hebben: die van eigenaar én die van klant. Het kan dan soms irritant zijn dat zij een belangrijke wijziging in de infrastructuur kunnen tegenhouden. Dat zou bij een commercieel bedrijf ondenkbaar zijn. In die zin mogen we wel wat commerciëler denken. We zijn soms iets te lief."

Welke ontwikkelingen zie jij?

"Het beheer van systemen zal anders georganiseerd gaan worden. Nu burgers 24/7 op de systemen kunnen inloggen via DigiD, is het beheer niet langer beperkt tot de werktijden van de gemeenten. Wanneer het systeem down gaat, zijn de gevolgen breed merkbaar. Daar moeten we op voorbereid zijn. We gaan binnen twee jaar ook gebruik maken van de voordelen van een zogenoemde hybride cloud. Daarmee kunnen we straks sneller en efficiënter werken. De rolverdeling en verantwoordelijkheden van ontwikkelaars en beheerders zullen dan wel flink gaan veranderen."

Meer over technisch beheer bij Wigo4it

terug naar overzicht
Gerelateerd Nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het snijvlak van het sociaal domein en informatievoorziening.

Tags: azure,cloud,devops ,self-service
Dutch Azure Meetup op bezoek bij Wigo4it

Hoe DevOps teams excelleren met self-service op Azure en Kubernetes. Tijdens de meetup vertelden wij hoe wij gebruik maken van de Public Cloud terwijl we ook voldoen aan strenge privacywetgeving. Ook was er een deepdive voor de technische details.

lees meer
Tags: cloud,cloud,cloud computing,digitale transformatie,self-service
Toekomstbestendige uitvoering in de cloud

In het novembernummer van Publiek denken is in een tweeluik te lezen hoe Wigo4it de menselijke maat en innovatie met elkaar verenigt. In deel 2: 'Toekomstbestendige uitvoering in de cloud', het interview met Jean Paul van der Ham (Tech lead) en Dian van Heijningen (PO cloud).

lees meer
Tags: cloud,kennis
De eerste stappen richting de cloud

Kom naar de kennissessie van onze partner Linkit en hoor hoe Wigo4it de transformatie naar de cloud heeft aangepakt. 

lees meer