Nieuws, Kennis en Visie

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het snijvlak van het sociaal domein en informatievoorziening.

Afscheid Tom van Noort

Vijf jaar. Dat vond Tom van Noort bij zijn aanstelling een mooie periode om directeur te zijn van Wigo4it. En bij vijf jaar blijft het. Per 1 november is hij directeur af. "Het waren prachtige, enerverende jaren, maar nu is het tijd voor verandering. Zowel voor mezelf als voor Wigo4it."

Als grootste prestatie van de afgelopen vijf jaar noemt Van Noort de transformatie van Wigo4it als pure IT-leverancier naar een Businesspartner voor IT-regie en Supply. "Toen ik begon bij Wigo4it, was de organisatie puur een leverancier die slechts onderhoud en beheer uitvoerde op onze applicaties. En kijk eens waar we nu staan! We zijn echt een business partner geworden van de G4. We doen niet alleen supply, maar ook regie en zijn nu een grote speler in het sociale domein. Daarnaast is het aantal projecten enorm gegroeid en hebben we een groot innovatieprogramma opgezet. We zijn nu echt dé vernieuwer in het sociaal domein. Echt mooi dat we dat bereikt hebben."

Trots op vakmensen

Van Noort benadrukt dat de groei van de organisatie nooit gelukt was zonder de kwaliteit van de medewerkers. "Hier lopen echte vakmensen rond. Dat hoor ik ook altijd terug van onze klanten, als zij ons vergelijken met concurrenten. Ik ben echt trots op hen." Trots is de scheidend directeur ook op de releases die tegenwoordig elf maal per jaar plaatsvinden. "Dat betekent dat je nieuwe functionaliteiten veel eerder kunt opleveren. Verder ben ik tevreden over de introductie van onze veranderfilosofie in de organisatie: lean. Daardoor werken we niet meer top-down, maar staat de medewerker aan het roer. Ook trots ben ik op GALO (Geautomatiseerde Aanvraag Levensonderhoud). Daarmee hebben we als eerste in Nederland het aanvraagproces volledig geautomatiseerd. En dan heb ik het nog niet eens over ons prachtige pand. Wat is er in vijf jaar veel gebeurd!"

Te veel klantgericht

Minder leuke dingen zijn er ook. "De basis van de organisatie is hier en daar nog niet perfect op orde, dat heb ik niet voor elkaar gekregen." Van Noort meent dat dit deels komt door de 'doorgeschoten klantgerichtheid'. "We hebben denk ik meer projecten aangenomen dan we aankonden. Dat heeft bijvoorbeeld tot gevolg dat je noodzakelijk onderhoud te laat uitvoert. We hebben niet altijd de juiste balans gehouden tussen zorgen voor een perfecte basis en beantwoorden aan extra verzoeken van de klant. Daar heb ik van geleerd. Ik zou dat nu anders aanpakken." 

Kennis van de sector

Van Noort had voor zijn komst geen ervaring in de ICT. "Ik kwam van de klant; daardoor bracht ik veel kennis over de sector in en begreep ik de klant goed. Ik moest me wel ontwikkelen op IT-gebied. Vooral in het begin moest ik erg veel leren. Het betekende ook dat ik vooral stuurde op de koers en het proces; de inhoud liet ik over aan mijn managers." De voormalig directeur heeft veel vertrouwen in zijn opvolger: "Hij is een erg bekwame, ervaren man. Wigo4it staat aan de vooravond van het innovatieprogramma Professional Portal 2.0. Roel Geers is de juiste man om dat te begeleiden. Daarnaast heeft de G4 ingestemd om in de gezamenlijke 'backoffice inkomen' te participeren. Dat biedt wellicht een prachtig perspectief."

Op zoek naar vernieuwing

Van Noort werkt nooit langer dan vijf jaar op één plaats: "Ik geloof erin dat je niet te lang op dezelfde positie moet blijven. Anders kun je jezelf niet ontwikkelen. Ik ben altijd op zoek naar verfrissing. Naar vernieuwing." Voorlopig heeft Van Noort nog geen nieuwe baan. "Ik heb 29 jaar onafgebroken gewerkt. Nu neem ik de tijd om rustig de balans op te maken en me te bezinnen op een vervolgstap." Wil hij nog iets zeggen tegen de medewerkers van Wigo4it? "Zorg dat je op de hoogte bent van de nieuwste technieken. Blijf werken aan jullie vakmanschap en word de beste in het sociaal domein!"

terug naar overzicht