Nieuws, Kennis en Visie

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het snijvlak van het sociaal domein en informatievoorziening.

Tags: gemeentelijke samenwerking,samen organiseren,samenwerking

De 4 aandachtspunten voor samen organiseren

Larissa Zegveld en René Bal tijdens VNG Realisatie congres

Vaak hebben gemeenten dezelfde processen. Tegelijkertijd geven ze een eigen invulling aan hun sociaal beleid. Hoe werk je in zo'n geval samen? Larissa Zegveld (algemeen directeur Wigo4it) en René Bal (directeur Dimpact) vertelden over hun ervaringen met samen organiseren in de praktijk tijdens het VNG Realisatie congres op woensdag 28 maart. Hieronder een kort verslag met highlights en lessons learned.  

De zaal in de Smederij van De Fabrique in Utrecht zat vol met belangstellenden uit verschillende gemeenten. Een enkeling had ervaring met een vorm van gemeentelijke samenwerking, het merendeel was nieuwsgierig naar de praktijkverhalen. Larissa en René namen de bezoekers in drie kwartier mee. Hieronder samengevat in een top 4 van aandachtspunten voor samen organiseren: 

1. Pionieren 

Samenwerking vraagt pionieren in collectief opdrachtgeverschap. “Het is belangrijk dat je de samenwerking zo organiseert dat je dingen met elkaar doet, in plaats van enkel bedenkt", benadrukt René.

2. Samen en gelijkwaardig

Larissa vult aan: “Een coöperatie doe je samen. Bij Wigo4it verbinden we verschillende visies in een vrijwillige samenwerking waarin zowel het bestuur als de organisatie betrokken zijn. Iedereen is gelijk en heeft een gelijke stem, we houden rekening met elkaar en helpen elkaar.”  

3. Gezamenlijk koers 

Een onderwerp dat in de gehele sessie terugkomt is het uitgangspunt dat de dienstverlening in gemeenten redelijk standaard is, maar met name de uitvoering verschilt van elkaar. Een van de bezoekers vraagt: “Hoe zorg je dat je de overeenkomsten in beleid ontdekt en bespreekt?” Larissa legt uit: “Wigo4it beschrijft de gezamenlijke koers, in het gezamenlijke bedrijfsinformatieplan. Dat plan geeft richting aan de gezamenlijke ambitie.”  

Met het bedrijfsinformatieplan faciliteert Wigo4it dat de vier gemeentekoersen worden vertaald en verbonden naar een één richting voor alle vier de steden. Hierin komen relevante gemeentelijke ontwikkelingen, trends en speerpunten samen.

4. Focus op overeenkomsten

Natuurlijk kom je in een samenwerkingsverband verschillen tegen in o.a. tempo, volwassenheid, kennis, inhoud, besluitvorming en budgetten. Door dan juist te focussen op alle overeenkomsten, vorm je een gezamenlijke ambitie waarin ruimte is voor individuele visie en strategie. 


Een schuurspons cadeau als metafoor voor het samenwerkproces

5. Glanzen en schuren 

Continu investeren in de onderlinge relaties is een must bij een samenwerkingsverband. En dat het af en toe glanst en schuurt hoort erbij. Alle bezoekers hebben een schuursponsje cadeau gekregen als metafoor voor het samenwerkproces. René: “Glanzen en schuren helpt om elkaar te versterken en het samen beter doen.”

Wigo4it en Dimpact hebben een gezamenlijk doel: gemeenten begeleiden in het proces van samen organiseren. 

terug naar overzicht
Gerelateerd Nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het snijvlak van het sociaal domein en informatievoorziening.

Tags: applicatiebeheer,burger centraal,edison,gebruiker centraal,gemeentelijke samenwerking
Kwetsbare burgers moeten op ons kunnen vertrouwen

Als Applicatiebeheerder bij Wigo4it zorg ik ervoor dat kwetsbare burgers onze applicaties probleemloos kunnen gebruiken.

lees meer
Tags: digitalisering,innovatie,nlapp,samenwerking,statushouders
NL-app voor statushouders is teamprestatie

Begin dit jaar werd de NLapp voor asielzoekers en statushouders gelanceerd in Amsterdam. Benne Holwerda kijkt in een interview voor iBestuur terug op dit ontwikkelproces.

lees meer
Tags: wetgeving,bergen,ibestuur,mountain,pps,proces,samenwerking,technologie
Een nieuw samenspel is nodig

De achtste editie van het iBestuur Congres staat op het punt van beginnen. ‘In the Dutch Mountains’ is het thema.

lees meer