Begeleiden en ontwikkelen naar werk
Via de website van de gemeente regelen burgers veel van hun zaken online. Gewoon vanuit huis of vanaf hun mobiel. Dit geldt ook voor de re-integratie naar werk.
Via de website van de gemeente regelen burgers veel van hun zaken online. Gewoon vanuit huis of vanaf hun mobiel. Dit geldt ook voor de re-integratie naar werk.
Via de website van de gemeente regelen burgers veel van hun zaken online. Gewoon vanuit huis of vanaf hun mobiel. Dit geldt ook voor de re-integratie naar werk. Wigo4it ontwikkelt en beheert meer dan vier jaar ICT-voorzieningen voor de G4 gemeenten, die werkzoekenden begeleidt naar werk.
Via het gemeenteportaal vraagt de burger een uitkering aan. Vanaf dat moment gaat de wettelijke inspanningsperiode in van 28 dagen waarin de aanvrager moet aantonen dat hij naar werk zoekt. Hij logt in met zijn DigiD-account en bouwt een eigen online dossier op. Tijdens deze inspanningsperiode wordt de werkzoekende intensief begeleid door een gemeenteprofessional via het online portaal. Na deze 28 dagen is het traject afgerond en heeft de werkzoekende geen toegang meer tot zijn online dossier. Dit geautomatiseerde proces van 28 dagen vindt plaats in de applicatie Edison.
Het profiel van de werkzoekende bepaalt wat zijn afstand is tot de arbeidsmarkt, of er verdere ontwikkeling nodig is en in welke richting. Is er geen werk gevonden tijdens de inspanningsperiode, dan wordt de werkzoekende, de klant van de gemeente, uitgenodigd voor een gesprek met de klantmanager. Zij hebben beide de benodigde documenten op orde door het online dossier. Hierdoor zijn zij beide goed voorbereid op het gesprek en kan de re-integratie sneller worden gestart. En dat bespaart de gemeente geld.
Is er uiteindelijk geen baan gevonden, dan wordt de aanvraag automatisch doorgestuurd naar Socrates. In deze applicatie, door Wigo4it ontwikkeld, wordt de uitkeringsaanvraag verwerkt, berekend en betaald.
Als de burger recht heeft op bijstand wordt de uitkering verstrekt. Gedurende deze periode worden de gegevens automatisch doorgezet naar de Re-integratie Module Werk (RMW). De gemeenteprofessional die de desbetreffende burger daarbij ondersteunt, haalt de bekende gegevens op uit RMW. Daarnaast bepaalt RMW onder andere de trede-indeling van de burger en welke instrumenten (opleiding, begeleiding of subsidie) worden gebruikt om de afstand van de klant tot de arbeidsmarkt te verkleinen. Vervolgens vindt op systematische wijze een match plaats tussen het profiel van de burger enerzijds en beroepsprofielen, vacatures, re-integratietrajecten en extra voorzieningen anderzijds. Hierdoor kunnen burgers deelnemen aan de samenleving en indien mogelijk (betaald of onbetaald) werken.
De dienstverlening tijdens dit hele traject bestaat uit:
Deze geïntegreerde dienstverlening maken van onze ICT-voorziening ‘Edison’ een compleet systeem voor burger en gemeenteprofessional.
Het contact tussen burger en gemeenteprofessional verloopt via het digitale portaal.
Lees meerDe online dienstverlening is makkelijk toegankelijk voor iedereen en voldoet aan de wettelijke norm voor toegankelijkheid.
Lees meerIedereen is altijd online en burgers regelen steeds meer zelf, in hun eigen tijd en op hun eigen tempo.
Lees meerGedurende het traject van 28 dagen krijgt een uitkeringsaanvrager intensieve online begeleiding door een gemeenteconsulent.
Lees meerDe gemeentehuisstijl geeft een online burgerportaal een gezicht en de gemeente is hiermee ook online herkenbaar.
Lees meerProductrelatiemanager
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het snijvlak van het sociaal domein en informatievoorziening.
Als Applicatiebeheerder bij Wigo4it zorg ik ervoor dat kwetsbare burgers onze applicaties probleemloos kunnen gebruiken.
Bij Wigo4it werken we aan nieuwe vormen van dienstverlening, zoals via apps en webportalen. Maurits onderhoudt contact met de gemeenten en zorgt ervoor dat hun wensen goed geformuleerd en geprioriteerd worden. We vroegen hem naar zijn Wigo4it-verhaal.
Mensen met een laag inkomen raken (verder) in de schulden door de wirwar van regelingen en toeslagen van de overheid. Apps kunnen duidelijkheid geven over de maandelijkse inkomsten. Maar het is een druppel op de gloeiende plaat. Lees het interview met Ronald van As, directeur Inkomen van de gemeente Rotterdam, en Larissa Zegveld en Dennis Hermans van Wigo4it in iBestuur Magazine.